Följ Boulebar Sverige AB

Hon utmanar världseliten i boule

Pressmeddelande   •   Maj 27, 2009 16:31 CEST

Jessica Johansson är ett av de namn som alltid nämns i diskussionen om vem som är den bästa boulespelaren i Sverige. Och det är inte så konstigt. Hon har vunnit EM-guld, VM-brons och haft världsrekord i skytte.

Sveriges bästa boulespelare brukar vara män. Som nittonårig tjej bryter hon mönstret i den svenska boulens toppskikt. Och gillar det. Själv tycker hon att det är omöjligt att utse den bästa boulespelaren.
- Alla har olika egenskaper och är bra på olika saker. Det finns ingen som behärskar allt, säger Jessica.
Jessica Johanssons egna starka sidor har mycket med psyket att göra.
- Jag har en hyfsad bollkänsla och är ganska lugn på banan. Jag hetsar inte upp mig i onödan och tar varje kula som den kommer. Även om jag har blivit lite hetsigare på senaste tiden.
Det är de små slarvfelen som numera kan få henne att tappa humöret. Men det är en irritation som inte går ut över någon annan än henne själv.

Jessica har spelat i både juniorlandslaget och damlandslaget. För det sistnämnda är hon fortfarande i högsta grad aktuell för men juniorklassen har hon lämnat. Numera ingår hon i U23-landslaget istället.
Ändå betraktar hon sig själv i första hand som en spelare i den öppna klassen, där alla får vara med men där landslagen så gott som alltid består av herrar.
- Jag spelar helst - och mest - i öppen klass. Men det är bara roligt att höra till olika klasser. Det innebär att man får möjlighet att uppleva mycket olika saker med många olika människor. Och det är just det jag tycker är roligt med boule, säger Jessica.

I Sverige är hon en respekterad spelare som de flesta gärna undviker att möta i tävlingarnas tidiga skede. Också bland andra nationers dam- och ungdomslandslag ser man henne som en fruktad motståndare. Men så långt som till Frankrikes breda boulemassa har hennes rykte inte nått ännu.
När Jessica var i sportens hemland med damlandslagets övriga medlemmar förra året framgick det med mer än önskvärd tydlighet.
- Det märkte man direkt - att de franska herrarna tyckte lite synd om oss. Som åkt så långt för att bli utslagna. Men de åkte ju på stryk.
Och fick tycka synd om sig själva istället.
- Ja, de kanske skämdes lite i alla fall.

Fast att kvaliteten på det franska boulespelet i allmänhet är bra mycket bättre än på det svenska skriver Jessica gärna under på.
- I årets Mayo är det de gamla vanliga favoriterna - fransmännen.
Så är det. Oavsett vilka fransmän det är. Fransoser med landslagsmeriter är i en klass för sig. Även om Jessica efter en kort paus också lägger belgarna till årets favoriter.
Och när frågan om vad de har som vi svenskar saknar ska besvaras kommer Jessica fram till att det är motståndet.
- Jag vet faktiskt inte riktigt. Men de är ute och spelar väldigt mycket. Och eftersom boule är en mycket större sport där får de tuffare motstånd, säger hon.

Hur ska de svenska spelarna då kunna komma upp till deras nivå?
- Många tror ju på att man ska ut och tävla i stora internationella tävlingar. Jag tror att man nog får åka väldigt många gånger om året om man ska utvecklas snabbt. Och det skulle vara roligt att göra, men det tar lite tid och kostar en del pengar. Det är sådant man inte alltid har...
Här på hemmaplan handlar det om att sparra varandra, tror Jessica.
- Det skulle behövas fler stora tävlingar med tufft motstånd direkt också. Istället för att ha för många små där man mer eller mindre kan leka sig fram till kvart eller semi.

Att ta sig till semifinal i Mayon lär inte bli någon lek.
- Det är klart att vi kämpar för att vinna. Men ska man vara realistisk har vi inte så jättestora chanser. Det är många bra lag med och det brukar ju bli fransmän och belgare i finalen. Så målsättningen är inte att vinna.
Jessica bildar lag tillsammans med två spelare från Lindome. Sara Lindelöf, som också ingick i det damlandslag som tog hem EM-guldet, och Annika Fjelkner.

I Mayo Mixed spelar hon tillsammans med Coccinelles Joachim "Pimmen" Andersson - känd som en av landets bästa läggare. Man kan med andra ord räkna med att Jessica kommer att stå för skyttet i första hand. Som vanligt, skulle man kunna tillägga. Hon har varit både damlandslagets och juniorlandslagets representant i precisionsskytte vid mästerskapstävlingar i många år nu. 2005 slog hon det dåvarande världsrekordet vid Junior-VM.
- I mixed är målet både att vinna och ha roligt, säger Jessica.
Med andra ord ser hon sina chanser som större i den klassen.
- Ja, det är inte lika många fransmän där...

Men Mayon, som Jessica i år spelar för fjärde gången, handlar alltså för hennes del främst om att ha kul.
- Det är en folkfest. Lite som SM. Det är många människor som samlas och man träffar mycket folk.
-I Stockholm stannar alla och tittar tittar på spelet. Det hade inte varit lika roligt om det var i Vetlanda - där är det inte så många som kollar...
Och så är det ju det här med fransmännen och belgarna.
- Att delar av världseliten är med i Mayon gör att man kan få se riktigt bra boule, säger Jessica och det hörs att hon inte bara ser fram emot att spela utan också emot att titta på andra som gör det.

De fransmän och belgare som kommer till årets festival har Jessica Johansson redan sett i aktion. Flera av dem har hon mött. Ska hon framhålla någon särskild blir det Michel Loy.
- Loy är... tuff, så att säga.
Jessica hittar inte det ord hon egentligen vill använda för att beskriva fransmannen.
- På banan är han väldigt bestämd och det är roligt att se när han spelar. När det väl behövs taggar han till och han har kontroll på vad han gör.
Frågan är om Jessica - med sin egen kontroll och sitt lugn - kan rå på honom.
Hon låter både utmanande och segersugen när hon svarar.
- Det får vi se...

Fakta Jessica Johansson
Alder: 18 år
Började spela boule: Som fyraåring
Klubb: Hvetlanda BC
Meriter: Damklass: EM-guld 2007, VM-brons 2006 , Juniorklass: Bronsmedalj 2007 i precisionsskytte, världsrekord 2005 i precisionsskytte.

För mer info och eventuell intervju kontakta Scandinavian Boule 08-714 04 20

 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.